Sabtu, 2 Julai 2011

DEMONSTRASI BERSIH 2, KEMUNCAK PERPECAHAN MELAYU DI MALAYSIA

Artikel yang perlu di kongsi bersama.

Baju Kuning, Baju Merah, Baju Putih dan Baju ...!


KALAU penganjur perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai ini terus berdegil, maka ibu kota akan diwarnai penyokong-penyokong berbaju kuning, merah dan putih.
Setakat ini kita dimaklumkan bahawa para penyokong Bersih 2 yang terdiri daripada badan bukan kerajaan (NGO) dan ahli-ahli Pas, PKR dan DAP akan memakai baju kuning.

Secara kebetulan atau memang dirancang, pemilihan warna kuning itu juga dipakai oleh kumpulan baju kuning yang anti kerajaan di Thailand. Bagaikan meniru gaya demonstrasi di Thailand, di Kuala Lumpur juga ada kumpulan baju merah. Khabarnya Pemuda Barisan Nasional (BN) berbaju merah dijangka mengumpul seberapa banyak ahli untuk menyertai Himpunan Patriot (Patriot) yang dianjurkan oleh Pemuda UMNO pada 9 Julai ini.

Tidak cukup dua kumpulan baju berwarna seragam, warga Kuala Lumpur juga akan menyaksikan satu lagi kumpulan yang akan membanjiri jalan-jalan di ibu kota. Dengan memakai baju T berwana putih, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) akan mengetuai 57 NGO melalui Gerak Aman untuk mempertahankan keamanan negara daripada tindakan kumpulan Bersih.

Tiga kumpulan baju berwarna ini sedang berkempen untuk mengajak orang ramai turun ke jalanan pada Sabtu, 9 Julai depan. Masing-masing sedang mengumpul kekuatan. Baju Kuning mahu mengumpulkan lebih 300,000 orang. Kumpulan Baju Merah berusaha untuk menambahkan lagi penyokong dan mereka baru menerima sokongan 20,000 ahli. Kumpulan Baju Putih pula jangan dipandang rendah keupayaannya untuk mengumpul tenaga sokongan dalam jumlah yang besar. Melihat perkembangan ini, apakah Kementerian Dalam Negeri dan Polis Diraja Malaysia sekadar memerhati apa yang sedang berlaku sekarang?


Ketika tiga kumpulan baju berwarna kuning, merah dan putih sedang menunjukkan kekuatan, jangan pandang lekeh kepada kumpulan baju berwarna biru. Sekarang pun kumpulan Baju Biru sedang menggerakkan risikan dan siasatan. Silap langkah ketiga-tiga kumpulan bakal ditewaskan oleh kumpulan baju biru. Apa pun, kumpulan paling ramai dalam empat kumpulan baju berwarna ini ialah bangsa kita, Melayu. Yang beriya-iya mahu adakan himpunan haram itu ialah bukan Melayu.

Rasa malu apabila Presiden Parti Bersatu India Malaysia (MIUP), Datuk S. Nallakaruppan berkata perhimpunan haram Bersih pada 9 Julai ini jika diteruskan dikhuatiri menjadi medan perpecahan sesama orang Melayu yang terbesar dalam sejarah negara. Lebih malang bagi orang Melayu katanya, gelombang perpecahan itu berpunca daripada usaha memenuhi cita-cita politik Anwar Ibrahim. Hairan juga kenapa kaum-kaum lain tak mahu masuk campur dalam demonstrasi Bersih. Mereka tahu ia tak membawa keuntungan sebaliknya banyak merugikan dari segi keselamatan, ekonomi, politik dan imej negara.

Tiada ulasan: