Khamis, 13 Oktober 2011

NEGERI PEMBANGKANG TIDAK BERANI BUBAR DUN LEBIH AWAL

"Idah" PRU 12 hanya akan berakhir pada 24 April 2013, sehingga tarikh itu Negeri - Negeri yang di kuasai pakatan Pembangkang pasti tidak akan berani untuk membubarkan Dewan Undangan Negerinya kerana belum puas melahap hasil bumi negeri.

Sementara itu mantan PM,Tun Dr. Mahathir Mohamad berpendapat Pilihan Raya Umum ke-13 elok diadakan pada tempoh yang paling hampir dengan tarikh mandat kerajaan sedia ada berakhir. Menurut bekas Perdana Menteri itu, ia bagi mengelakkan pakatan pembangkang yang menguasai empat negeri tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing bagi menumpukan kepada strategi pilihan raya di negeri-negeri yang dikuasai Barisan Nasional (BN).

Kata Dr. Mahathir, kemungkinan itu tidak dapat ditolak kerana negeri-negeri dikuasai pembangkang berhak untuk membuat keputusan membubarkan DUN masing-masing. "Parti lawan tak akan bubar empat negeri yang ada dalam tangan dan mereka tumpu pada negeri-negeri lain untuk menambah kekuatan.
"Kalau diadakan pilihan raya dekat dengan 'idahnya' iaitu lima tahun, nak tak nak dia kena bubar jugalah.


Dr. Mahathir berkata, ilhamnya tidak sama dengan ilham orang lain dan apa yang beliau nampak mungkin orang lain dan kerajaan tidak nampak iaitu belum ada keperluan pilihan raya diadakan secara tergesa-gesa.
Ini kerana jelasnya, persiapan perlu dibuat sebelum pilihan raya seperti mengadakan ujian dan kaji selidik untuk mengetahui pandangan rakyat terhadap usaha-usaha kerajaan selain perlu mengotakan janji-janji.

Tiada ulasan: