Isnin, 14 November 2011

KR1M TAIKUN LINTAH DARAT GEGAR LUTUT

Golongan marhaen lembah klang dan kawasan berhampiran KR1M (Kedai Rakyat 1 Malaysia) yang lain amat bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan BN yang telah memperkenalkan konsep KR1M. Tapi berbeza dengan golongan lintah darat (orang tengah) yang mengelupur kepanasan, ada sahaja taktik di gunakan untuk menggagalkan usaha kerajaan membantu rakyat.

Usaha lintah darat ini mendapat simpati dan sokongan dari pihak pembangkang, inilah ahli parlimen yang di pilih oleh rakyat, sepatutnya mereka menyokong sebarang usaha untuk memberi kesejahteraan kepada rakyat tetapi mereka ini sebaliknya, dasar pembangkang yang tolol. Mereka menentang apa saja dasar kerajaan BN yang memberi kebaikan dan kebajikan kepada rakyat, mereka lebih rela mempertahankan lintah darat-lintah darat yng terdiri dari golongan mereka atau "wallet" mereka.

Baru-baru ini Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah dan Petaling Jaya Utara, Tony Pua bersusah payah membawa beberapa barangan yang di beli di kedai KR1M dan barang yang di beli dari Carrefour di bawah program mega saver untuk di buat perbandingan, BANGANG NYA ahli parlimen ini, mega saver carrefour hanya beberapa hari sahaja, KR1M tempoh kekal harga.

Berikut kenyataan Menteri di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).Datuk Seri Ismail Sabri bin Yakub. Menjelaskan fitnah Nurul Izzah dan Tony Pua

Berikut intipati penjelasannya:

1. Perbandingan harga tidak dibuat dengan produk yang setaraf dengannya (apple to apple).
 Perbandingan mestilah merupakan 'apple to apple' ataupun barangan yang benar-benar sama sahaja baik dari segi berat, pembungkusan dan yang paling utama adalah kualiti. Di sini, perbandingan yang dibuat adalah tidak sama.

2. Perbandingan harga KR1M sepatutnya dengan jenama antarabangsa dan bukan dengan house/store brand.
 KR1M menunjukkan penjimatan di antara 30%-50% apabila dibandingkan dengan jenama popular ataupun jenama antarabangsa (misalnya Nestle, P&G dan Unilever). Pembangkang pula telah membandingkan jenama KR1M dengan jenama persendirian pasar raya lain (dalam kes ini adalah jenama persendirian Carrefour Big Savers).

3. Perbandingan 23 barangan berkenaan tidak mengira aspek kualiti dan kuantiti.
a) Kualiti produk: Misalnya di antara Teh Ceylon KR1M telah dibandingkan dengan Teh Hitam dari Carrefour yang mana Teh Ceylon adalah dari Sri Lanka sepenuhnya dan lebih berkualiti dibandingkan dengan Teh Hitam yang merupakan gabungan sumber daripada Indonesia dan Sri Lanka.

b. Isi kandungan (berat dan isipadu). Misalnya di antara pekatan pencuci pinggan dan mangkuk KR1M (400g berharga RM1.90) dan Carrefour Savers (350g) yang berlainan isipadu, di samping kualiti pembungkusan pencuci pinggan mangkuk dari Carrefour adalah kurang bermutu justeru dapat mengurangkan kos. Carrefour Savers 400g adalah berharga RM2.15 yang jelas lebih mahal.

c. Maklumat khasiat. Misalnya di antara susu pekat KR1M dan krimer manis Carrefour di mana khasiat protein bagi produk KR1M adalah 2.0 manakala Carrefour adalah 1.6 menunjukkan kandungan protein jenama KR1M lebih berkhasiat.

d. Produk berlainan jenis. Misalnya seperti KR1M Chilled Fruit Juice Assorted 1Liter dengan kandungan 35% jus buah yang didinginkan berbanding produk Carrefour Delite 1Liter (5% kandungan jus) yang dijual pada suhu bilik sahaja.

e. Promosi. Misalnya peluntur pakaian Carrefour merupakan pek promosi (harga seunit R2.55) dan hanya untuk masa yang terhad sahaja/sementara stok masih ada. Produk KR1M pula berharga RM1.90 seunit dan adalah mengekalkan harga yang sama sepanjang masa.

4. Berkemungkinan terdapat penipuan pada harga barangan Carrefour yang sengaja direndahkan.
a. Krimer pekat manis 505g menyatakan harga RM2.25 manakala senarai yang diberikan pihak pembangkang adalah bernilai RM2.

b. Begitu juga dengan daging kisar lembu jenama Ramly yang menyatakan harga di resit sebanyak RM5.95 manakala senarai menunjukkan RM5.29.

c. Kentang goreng KK (1kg) di resit menunjukkan harga RM5.90 manakala senarai menunjukkan harga RM4.35.

d. Tisu tandas 200x10 di resit menunjukkan harga RM5.09 manakala senarai pembangkang menunjukkan RM4.90.

e. Minuman berkarbonat di resit menunjukkan harga RM2.05 manakala senarai pembangkang adalah RM1.95.

Terbaharu ini tidak pasal-pasal menuduh produk KR1M dicemari bakteria e-coli, tapi bila tanya makmal mana yang buat analisis ini, dia kata ada lah...ada lah tu di mana...tunjukkanlah bukti.

Dasar Pembangkang yang Bangang.

Tiada ulasan: