Isnin, 17 November 2014

UCAPAN YB KEMPAS (N47) DALAM SIDANG DUN JOHOR

Ucapan
YB Datuk Tengku Putra Haron Aminurrashid B Tan Sri Tengku Hamid Jumat
Ahli Dewan Undangan Negeri, Kempas N47
Di Dewan Undangan Negeri
Pada
16hb November 2014/ 23 Muharram 1436h

Bismillahirahmanir Rahim

Assalamualaikum Wbt Dan Salam Sejahtera.

Yang Berhormat Tan Sri Speaker,

1) Kempas Ingin Merakamkan Ucapan Terima Kasih Kerana Di Beri Peluang Mengambil Bahagian Dalam Persidangan Ini.

2) Pertama-Tamanya, Mewakili Rakyat Kempas, Kami Merafak Sembah Menjunjung Kaseh Mengucapkan Selamat Pengantin Baru Kepada Tunku Mahkota Johor Duli Yang Amat Mulia Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim Dan Che Puan Khaleeda Binti Bustamam.

3 ) Keduanya, Kempas Merakamkan Setinggi2 Tahniah Kepada Pasukan Johor Darul Taqzim Di Atas Kejuara'an Mereka Di Dalam Pertandingan Liga Bolasepak Malaysia Dan Masuk Ke Pertandingan Akhir Di Piala Malaysia.

4) Kempas Juga Mengucapkan Tahniah Dan Syabas Kepada YAB Datuk Seri Menteri Besar Yang Telah Membentangkan Belanjawan Bersifat Inklusif Untuk Tahun 2015 Yang Insya’allah Akan Dapat Memperkukuhkan Lagi Kekuatan Negeri Johor Darul Takzim Sebagai Kuasa Ekonomi Selatan Atau Southern Economic Powerhouse, Dengan Izin.

5) Ini Akan Memungkinkan Kedudukan Negeri Johor Darul Takzim Sebagai Sebuah Metropolis, Iaitu Satu Pusat Ekonomi , Politik , Dan Budaya Yang Penting Bagi Negara Dan Hab Penting Untuk Rangkaian Dalam Hubungan Perdagangan Dan Komunikasi Antarabangsa Selari Dengan Aspirasi Kerajaan Persekutuan Menjelang 2020.

6) Kempas Melihat Kesinambungan Dalam Usaha-Usaha Kerajaan Negeri Di Bawah Kepimpinan YAB Menteri Besar Dalam Mencorakkan Satu Ekonomi Yang Mapan Bagi Negeri Johor, Meningkatkan Kesejahteraan Rakyat, Memperkasa Dan Merakyatkan Kerajaan Dan Melahirkan Modal Insan Berkemahiran Tinggi.

7) Belanjawan 2015 Ini Diharapkan Dapat Membolehkan Kerajaan Negeri Di Bawah Kepimpinan YAB Menteri Besar Kekal Dalam Ingatan Sebagai Kerajaan Oleh Rakyat, Untuk Rakyat.

8) Dalam Masa Yang Sama, Bila Kita Meletakkan Fokus Menjadikan Negeri Johor Sebagai Destinasi Pelaburan Pilihan, Kita Harus Secara Serius Melihat Kepada Implikasi Pelaburan Ini Kepada Negeri Johor Darul Takzim. Semestinya Kita Melihat Kepada Timbal Balik Atau Reciprocity, Dengan Izin, Akan Pelaburan-Pelaburan Ini Kepada Rakyat Negeri Johor Terutamanya.

9) Pelaburan-Pelaburan Yang Kelak Akan Menghasilkan Kesan Yang Negatif Haruslah Di Nilai Semula Walaupun Ianya Berjumlah Jutaan Ringgit Jika Rakyat Negeri Johor Darul Takzim Terus Dinafikan Hak-Hak Mereka.

10) Kita Sudah Pun Melihat Kesan-Kesan Yang Negatif Dengan Pelaburan Yang Sedia Ada. Izinkan Saya Menghuraikannya Di Dewan Ini.

Tan Sri Speaker,

11) Hari Ini Di Serata Dunia, Kita Dapat Melihat Berlakunya Penjajahan Alaf Baru Atau Modern Day Colonisation, Dengan Izin.

12) Ianya Membabitkan Syarikat2 Asing Yang Mengambilalih Dan Memajukan Tanah-Tanah. Ngo Grain, Sebuah Pertubuhan Bukan Kerajaan Antarabangsa Yang Menggalakkan Pengurusan Yang Mapan Dan Penggunaan Kepelbagaian Biologi Pertanian, Telah Melapurkan Beberapa Negara Di Asia Dan Negara-Negara Teluk , Telah Memperoleh Berjuta-Juta Hektar Tanah Pertanian Yang Subur , Terutama Di Afrika.

13) Syarikat-Syarikat Ini Dan Negara-Negara Termasuk Amerika Syarikat, Negara-Negara Eropah , Dan Negara-Negara Yang Semakin Meningkat Ekonomi Seperti Brazil , Rusia , India Dan China Semuanya Terlibat Dalam Pembelian Tanah Secara Rakus Ini. Berjuta-Juta Hektar Tanah Ladang , Serta Hutan Dan Tanah Gambut Ini Telah Dengan Cepat Menjadi Ladang Soya , Kelapa Sawit Dan Tanaman Kontan Lain.

14) Pelaburan Boleh Bertukar Menjadi Penjajahan Alaf Baru Jika Ianya Tidak Dikawal Selia Dan Dibiar Beroperasi Tanpa Perhatian Teliti. Yang Membezakan Pengambilalihan Tanah Secara Global Ini Dengan Yang Berlaku Di Johor Darul Takzim Ialah Ianya Melibatkan Hartanah Pesisir Pantai Yang Memungkinkan Ancaman Kepada Persempadanan Dan Keselamatan Negeri Johor Darul Takzim Dan Juga Kerajaan Persekutuan.

15) Dan Yang Lebih Menyedihkan, Tanah-Tanah Ini Dijual Dengan Status Hakmilik Bebas. Pemilik Bebas Untuk Mengendalikan Tanah Itu. Ia Boleh Dijual, Disewa, Dipindahmilik Dan Boleh Juga Melibatkan Pelbagai Urusan Yang Kadangkala Sukar Untuk Dijangkakan.

16) Kita Sedia Maklum Kawasan Pesisiran Pantai Selat Tebrau Dari Permas Sehingga Ke Tanjung Piai Telah Diambilalih Untuk Dimajukan Oleh Syarikat-Syarikat Asing. Pembangunan Ini Merangkumi Hartanah Komersil Dan Penginapan. Ianya Melibatkan Pesisiran Pantai Sejauh Lebih Kurang 45km Jika Di Ukur Melalui Pesisiran Pantai.

17) Syarikat-Syarikat Milik Asing Ini, Yang Ada Usahasama Dengan Entiti-Entiti Tempatan Seperti Kumpulan Prasarana Rakyat Johor, Turut Menjalankan Kegiatan Penambakan Tanah Untuk Meluaskan Tanah Milik Mereka Untuk Tujuan Membangunkan Projek-Projek Mewah Yang Tidak Mampu Dimiliki Oleh Anak Negeri Sendiri.

18) Kempas Sekali Lagi Mengucapkan Jutaan Terima Kaseh Kepada YAB Dato Menteri Besar Kerana Telah Mengambil Kira Ucapan Kami Pada 11hb November 2013 Di Dalam Dewan Yang Mulia Ini Supaya "A Clear Demarcation" Dengan Izin Atau Sempadan Yang Jelas DIwujudkan Untuk Pembangunan Asing Berimpak Tinggi Supaya Ianya Terhad DiSuatu Kawasan Sahaja Dan Bukan Bersepah Di Bandaraya Johor Bahru Ini. Kawasan Tersebut Pula Perlulah Dipantau Dengan Baik Demi Kedaulatan Negara Dan Disediakan Polisi Yang Khusus Untuk Mengurangkan Kesan Negatifnya Terhadap Sosio-Budaya Tempatan.

Tan Sri Speaker,

19) Sekali Lagi DiUlangi, Kempas Tidak Sekali-Kali Menolak Pembangunan Bagi Johor Darul Takzim, Jauh Sekali Menidakkan Lonjakan Ekonomi Yang Boleh Dinikmati Oleh Rakyat Jelata Di Peringkat Negeri Dan Persekutuan. Kempas Menyokong Penuh Dan Akan Memainkan Peranan Bersama Untuk Melihat Johor Mencapai Tahap Sebagai "The New Economic Powerhouse" Dengan Izin, Tetapi Dalam Masa Yang Sama Kempas Tidak Mahu Melihat Senario Ini Sebagai Satu Ancaman Penjajahan Di Zaman Serba Moden Dan Canggih Ini.

20) Kita Perlu "Manage The Development" Dengan Izin Supaya Seperti Di Singapura, Pelabur2 Masih Lagi Tertakluk Kepada Polisi Kerajaan Dan Bukannya Bebas Sehingga Mereka Ingat Diri Merekalah Yang Menakluk.

21) Rakyat Di Kempas Adalah "Affluent" Dengan Izin Dan Duduknya Di Dalam Bandaraya Johor Bahru. Dari Itu Mereka Tahu Tentang Pentingnya Pembangunan Di Lakukan Lebih2 Lagi Di Negeri Yang Baru2 Ini Menjadi Makmor Kembali Di Bawah Kepimpinan YAB Menteri Besar Yang Sedia Ada, Mereka Juga Faham Mengenai Market Forces

22) Kempas Hanya Bimbang Kerana Beberapa Persoalan Dan Isu Telah DIbangkitkan Oleh Rakyat Dan Hasil Dari Suara Hati Rakyat Yang Telah Di Lancarkan Oleh YAB Menteri Besar Tidak Berapa Lama Dahulu, Maka Terpanggillah Kempas Untuk Mengutarakan Kebimbangan Rakyat Johor Khususnya Dari Kempas Yang Terletaknya DI Dalam Bandaraya Johor Bahru. Ada Yang Berkaitan Dengan Negeri Dan Ada Yang Berkaitan Dengan Pusat.

Tan Sri Speaker,

23) Negeri Johor Darul Takzim Adalah Satu-Satunya Negeri Di Semenanjung Malaysia Yang Mempunyai Pesisir Pantai Di Kedua-Dua Pantai Barat Dan Pantai Timur.

24) Kita Sedia Maklum Zon Persempadanan Maritime Merangkumi Had Berikut: Bagi, Persisiran Pantai (Coastal Waters, Dengan Izin), Ianya Merangkumi 3 Batu Nautika Dari Pantai; Bagi Wilayah Laut, Zon Mengunjur 12 Batu Nautika Dari Pantai; Bagi Zon Contiguous, Kawasan Mengunjur 24batu Nautika Dari Pesisiran Pantai, Dan Zon Eksklusif Ekonomi, Kawasan Mengunjur 200 Batu Nautika Dari Pantai Kecuali Melainkan Jarak Antara Dua Negara Kurang Dari 400 Batu Nautika. Dan Dalam Kes Zon Bertindan, Persempadanan Dibuat Berdasarkan Prinsip Kesamaan Ataupun Dinyatakan Dengan Jelas Dalam Perjanjian Dua Hala.

25) Sudah Tentu Sebagai Pemilik Tanah Yang Berstatus Pegangan Bebas, Syarikat-Syarikat Asing Ini Akan Menjadikan Kawasan Mereka Seperti Satu Wilayah Autonomi Di Bawah Penguasaan Mereka Secara Persendirian.

26) Apakah Jaminan Dari Mereka Sahaja, Jika Ada, Sudah Mencukupi Bagi Pihak Berkuasa Untuk Memberikan Mereka Seolah2, Dan Saya Ulangi, Seolah2 Kuasa Autonomi Untuk Mentadbir Kawasan Mereka Sendiri Sedangkan Kita Sedia Maklum Terdapatnya Kebocoran Dalam Penguatkuasaan Keselamatan Pesisir Pantai Selama Ini?

27) Sementara Mereka Menguasai Pesisiran Pantai Negara Kita DI Selatan Johor. Kini, Sepanjang2 Projek Mereka DI Ditutup Dengan "Hoarding", Dengan Izin. Hanya Allah Sahaja Yang Tahu Apa Yang Berlaku DI Dalam Kawasan Mereka.

28 ) Tanpa Pemantauan Pihak Berkuasa, Kawasan Pesisir Pantai Akan Menjadi Laluan Keluar Masuk Kepada Kebarangkalian Penyeludupan Senjata Api, Bahan Letupan, Dadah, Manusia Dan Bahan-Bahan Tiruan Jika Pihak Berkuasa Tiada Akses Kepada Kawasan Tersebut. Lori2 Pun Keluar Masuk Tanpa Pemeriksaan.

Ukuran Keselamatan Tidak Langsung Di Ambil Kira Sedangkan Pintu Masuk Kediaman Rasmi Setiausaha Kerajaan Negeri Johor Hanya Sekadar Beberapa Meter Sahaja Dan Gerbang Besar Istana Bukit Serene Pun Tidak Berapa Jauh Dari Situ. Kempas Mendesak Agar Demi Keselamatan DYMM Sultan, Dan Rakyat Negeri Johor, Pihak Polis DiRaja Malaysia Dibenarkan Meletak Pegawai2 Anggotanya Di Dalam Kawasan Operasi Projek2 Sebegini Yang Berakseskan Pesisiran Pantai Tanpa Kawalan Polis Merin Atau APMM.

29) Begitu Juga Dengan Kesemua Projek2 Yang Mengelibatkan Panambakkan Dan Syarikat2 Warga Asing Ini. Kempas Percaya Bahawa Walaupun Pihak KPRJ Bersama Di Dalam Usahasama Ini Namun Pegangan Saham Mereka Adalah Kecil Dan Warga Kerja Di Kesemua Projek Site Itu Adalah Terdiri Majoritinya Dari Orang Asing.

Tan Sri Speaker

30) Kita Mahukan Pembangunan, Tetapi Dalam Keghairahan kita hendak membangunkan negeri Johor, Kita Juga Tidak Mahu Pemaju2 Tertentu Memikirkan seolah2 mereka ada kekebalan atau keistimewaan Dan Tidak Perlu Mengambil indah atau menghormati Jabatan2 dan pegawai2 Kerajaan yang menjalankan tugas mereka dengan jujur kerana Allah.

31) Kredibiliti Agensi Kerajaan Berkaitan Seperti Jabatan Alam Sekitar (Jas), Jabatan Pengairan Dan Saliran (Jps) Pihak-Pihak Berkuasa Tempatan (Pbt), Agensi-Agensi Berkaitan, Ketua-Ketua Jabatan Dan Kakitangan Secara Keseluruhan Turut Juga Tercemar Jika Proses Kelulusan Bagi Projek-Projek Pembangunan Yang Membabitkan Syarikat2 Pemaju Dari China Ini Dikatakan Dibuat Secara Tergesa2.

32) Syarikat Pemaju Dari Tanah Besar Cina Ini Juga Diberi Semacam Satu `Keistimewaan’ Apabila Dikatakan Membuat “Special Request”, Dengan Izin, Untuk Membawa Masuk 5,000 Pekerja Dari Negara Asal Mereka, Walhal Pekerja Dari Tanah Besar China Difahamkan Tidak Tersenarai Pun Dalam Pekerja-Pekerja Asing Untuk Sektor Pembinaan Di Negara Ini.

33) Difahamkan Country Garden Misalnya Sudah Pun Membina Sebuah Enklaf (Enclave) Yang Mampu Memuatkan 3,000 Pekerja Asing.

34) Kementerian Dalam Negeri, Jika Sahih Telah Memberikan Kelulusan Terhadap Kemasukan Beramai-Ramai Pekerja Warga China Ini, Perlu Memberikan Justifikasi Dan Rasional Di Sebalik Tindakan Mereka Meluluskan Kemasukan Warga China Untuk Bekerja Di Sektor Pembinaan Untuk Projek-Projek Yang Dilaksanakan Oleh Syarikat Pemaju Ini.

35) Apakah Juga Langkah2 Atau Pelan Dan Waktu Untuk Menentukan Mereka Pulang Ke Negeri Asal Mereka? Kempas Amat Risau Apabila Dimaklumkan Bahawa Ketika Ini, Kita Sedang Menjadi “tuanrumah” pada 6.7 Juta Pendatang Asing. Kerajaan Pusat Harus Memberi Penjelasan Mengapa Seramai Ini Masih Lagi Kekal Di Negara Kita, Sambil Kita Mengundang Lagi Beribu2 Pekerja Buruh Dari Negara China Ke Bumi Johor.

36) Keputusan Yang Dibuat Tanpa Perancangan Yang Baik Dari Pihak Kementerian Dalam Negeri Sepuluh Tahun Kebelakangan Ini Akan Memudharatkan Pemimpin Dan Rakyat Negara Kita Di Masa Hadapan Untuk Seumur Hidup Jika Tidak Di Benteras Dengan Pantas Pada Masa Ini.

Tan Sri Speaker,

Balik Semula Ke Negeri Johor Darul Taqzim.

37) Kehadiran 5,000 Pekerja Dari Tanah Besar China Ini Samada Sekaligus Mahupun Secara Sekala Akan Merubah Keseluruhan Sistem Sosioekonomi, Geopolitik Dan Demografi, Sekaligus Memberi Kesan Negatif Yang Hebat Dan Dahsyat Kepada Nilai, Budaya, Pegangan Dan Moral Masyarakat Tempatan.

38) Kebanjiran 5,000 Pekerja Dari Tanah Besar China Untuk Projek Country Garden Di Danga Bay, Misalnya, Jika Tidak Diuruskan Secara Bersistem Serta Kawalan Keselamatan Bersepadu Akan Menyebabkan Terjadinya Gejala Sosial Yang Lebih Dahsyat Di Tengah-Tengah Masyarakat Tempatan. Dan Angka Ini Tidak Termasuk Pekerja Asing Dari China Yang Akan Ditempatkan Di Tapak-Tapak Projek Dari Syarikat2 China Yang Lain Jika Mereka Juga Mahukan Keistimewaan Yang Sama .

39) Kita Hanya Boleh Mengharapkan Mereka Ini Dapat Menyesuaikan Diri Dan Berasimilasi Dengan Budaya Kita Tetapi Pengalaman Dari Luar Telah Menunjukkan Sebaliknya Akan Terjadi.

40) Kehadiran Mereka Di Sini Akan Meningkatkan Lagi Aktiviti-Aktiviti Tidak Bermoral Di Bandaraya Johor Bahru.

41) Apakah Kesudahannya Kelak? Kita Akan Menjadi Minoriti Di Bumi Sendiri Jika Kehadiran Mereka Disini Pada Skala Yang Besar. Kita Akan Menjadi Takut Untuk Hidup Di Negeri Tanah Tumpah Darah Sendiri Tanpa Jaminan Keharmonian Dan Keselamatan Yang Kita Ada Hari Ini.

42) Lihatlah Apa Yang Sudah Berlaku Di Negara Jiran Kita. Dua Dari Lima Penduduk Singapura Adalah Warga Asing. Ini Telah Meletakkan Beban Yang Besar Terhadap Pekerjaan, Perumahan Dan Infrastruktur, Dan Menimbulkan Kebimbangan Tentang Kecairan Identiti Bangsa Singapura Sendiri. Rakyat Singapura Berhadapan Dengan Krisis Identiti Dan Sudah Mula Rasa Tidak Selesa Untuk Tinggal Di Negara Sendiri, Sehingga Ramai Telah Pun Memutuskan Untuk Berhijrah Ke Luar Negara.

43) Warga Asing Ini Akan “Merompak” Hak-Hak Orang Tempatan Apabila Memohon Status Penduduk Tetap, Anak-Anak Mereka Mendapat Kerakyatan Malaysia, Mendapat Pendidikan Percuma, Faedah Kesihatan Secara Percuma Dan Mereka Tidak Membayar Cukai Pendapatan.

44) Kementerian Dalam Negeri Dan Jabatan Pendaftaran Negara (Jpn) Sudah Sewajarnya Memikirkan Implikasi Terhadap Kemasukan Dan Kebanjiran Warga Asing Ini Sebagai Pekerja-Pekerja Binaan Dan Juga Pembeli Unit-Unit Di Projek-Projek Mewah Ini.

45) Seperti Yang Di Katakan Tadi, Kita Tidak Menolak Kehadiran Mereka Sekiranya Mereka Berada Di Sini Buat Seketika Waktu, Namun Demikian, Suatu Mechanisma Perlu DI Wujudkan DI Mana Jika Anak2 Orang Asing ini di lahirkan di sini, Mereka Tidak Boleh Di Beri Kerakyatan Secara Otomatic.

Alam Sekitar

Tan Sri Speaker

46) Di Antara Syarikat Pembangunan Persisiran Pantai Sebagaimana Yang Kita Sedar Ada Yang Sedia Akur Dan Menjaga Perbatasan Alam Sekitar Sehingga Ada Yang Mewujudkan Kepulauan Mengelilingi Kawasan "Seagrass" Supaya Ianya Tidak Tercemar. Tetapi Ada Juga Yang Mendedahkan Negeri Johor Darul Takzim Kepada Bencana Akibat Perbuatan Manusia Atau "Man Made Disaster", Dengan Izin.

47) Ribuan Ekar Kawasan Hutan Bakau Yang Menjadi Pelindung Semulajadi Kepada Beribu-Ribu Spesies Hidupan Akan Musnah. Kawasan Ini Akan Terdedah Kepada Ombak Besar Yang Akan Mengakibatkan Bencana Berupa Banjir Kilat Dan Banjir Lumpur.

48) Golongan Rakyat Marhaen Akan Menerima Kesan Terus Daripada Projek-Projek Pembangunan Persisir Pantai Apabila Mereka Terpaksa Berpindah Ke Kawasan Lain. Penghijrahan Rakyat Tempatan Di Kawasan Bandar Berhampiran Persisiran Pantai Ke Kawasan Lebih Ke Pedalaman Sudah Boleh Dilihat Dan Kemungkinan Tekanan Kehidupan Akan Mengakibatkan Lebih Ramai Lagi Yang Akan Mengambil Keputusan Berhijrah Ke Kawasan-Kawasan Kampung Dan Pedalaman.

49) DI SIni Kempas Bershukur Di Atas Keperihatinan YAB Menteri Besar Kerana Telah Mengambil Tindakan Yang Tegas Dan Pantas Menyelamatkan 153 Keluarga Dari Di Usir Sedemikian Rupa Tanpa Se Sen Pun Pampasan Atau Tempat Alternatif Yang Diberikan Kepada Mereka Baru2 Ini. Mereka Sendiri Tidak Menolak Pembangunan, Tetapi Hari Ini, Mereka Boleh Tidur Malam Sambil Menunggu Penempatan Semula Bagi Mereka Yang Mana Boleh Mereka Menyewa Sambil Beli Insha'Allah, Di Kawasan Yang Sama Kalau Boleh.

Tan Sri Speaker,

50) Kerakusan Sesetengah Pemaju Dalam Membangunkan Sesuatu Kawasan Tanpa Mengambil Kira Atau Menjaga Hati Orang Tempatan Juga Boleh Dilihat Apabila Kumbahan Najis Sebesar 18 Ekar Dari Sebuah Pembangunan Gergasi Yang Mewah Yang Mana Orang Melayu Tidak Bolehpun Mampu, Dirancang Utk Di Letakkan Di Kawasan Perkampungan Melayu Yg Mana Terletaknya 6 Buah Surau.

51) Sekali Lagi Kempas Ingin Merakamkan Setinggi2 Penghargaan Kepada Pihak Kerajaan Kerana Perkara Ini Sudah Pun DI Dalam Pemerhatian Untuk Di Ambil Tindakan Sebaik Mungkin Mengikut Kepada Jasabaik Dan Bidang Kuasanya. Insha'Allah.

52) Alhamdulillah, Jaminan YAB Dato Menteri Besar Dalam Perancangan Pembangunan Inklusif Kerajaan Negeri Yang Mengambil Kira Penempatan Dan Participation Dengan Izin, Untuk Penduduk Tempatan Khususnya Orang Melayu DiDalam Arus Pembangunan Yang Pesat ini Sudah Pun Terbukti Jauh Lama Lagi Sebelum Ucapan Belanjawan Beliau Yang Disampaikan Pada 12hb Mengenalkan Istilah " Inclusive " Dalam Pembangunan Ini.

Tan Sri Speaker,

Jika Kita Sering Mendengar Tuntutan Pepatah Orang Putih Kepada Kerajaan Pusat Untuk " Walk The Talk ", Sebaliknya Kerajaan Johor Dan Menteri Besar Sedang Talk His Walk , Kerana Beliau Telahpun Melaksanakan Niat Murninya Lama Sebelum Beliau Mengumumkan Hasrat Sucinya Dalam Ucapan Bajet Untuk Melaksanakan Pembangunan Inclusive.

53) Kempas Yakin Bahawa Kerajaan Negeri Di Bawah Kepimpinan YAB Menteri Besar Akan Memastikan Bahawa menangani ‘Cakupan Ketidaksama'an yang Mencapah’ atau ‘the multidimensional nature of inequalities’, Penempatan Orang Melayu Tidak Akan Dipinggir Atau Di Longgokkan Jauh Dari Bandar Seperti Kaum Red Indian Di Beberapa Reservations, Dengan Izin, Di Amerika Syarikat.

Tan Sri Speaker

54) Kita Telah Dengan Bermurah Hati Memberi Tanah-Tanah Pesisir Pantai Kepada Syarikat-Syarikat Asing Ini Dengan Status Hakmilik Bebas, Yang Membolehkan Pegangan Seumur Hidup Malah Boleh Di Katakan Sehingga Hari Kiamat, Sedangkan Tanah-Tanah Kurnia Yang Diberikan Kepada Pesara-Pesara Dan Pegawai2 Kerajaan Dan Orang2 Tempatan Misalnya Masih Lagi Berstatus Pajakan Atau "Leasehold", Dengan Izin.

55) Kempas Sedar Bahawa Mereka Telah Membayar Premium, Yang Merupakan Hanya One-off Payment, Dengan Izin. Dan Ada Juga Akta Pengambilan Balik Yang Boleh Dikenakan Keatas mereka. Tetapi Apabila Pembanguan Telah Pun Sedia Ada Sepanjang 46 KM di Pesisiran Pantai Kita Nanti, Saya Jamin Bahawa Kerajaan Negeri Tidak Akan Mampu Untuk Membayar Pampasan Pengambilalihan Demikian Lebih2 Lagi Apabila Nilai Keseluruhannya Akan Menjangkau Berpuluh Billion Ringgit Kelak.

56) Memandangkan Bangsa Asing Itu, Yang Tidak Ada Jasa Walau Sebesar Zahrah Pun Kepada Rakyat Dan Negeri Kita, Di Beri Status Hakmilik Kekal Keatas Beribu2 Ekar Tanah Dibawah Jajahan Dan Takluk Negeri Johor, Kempas Dengan Rendah Diri MeMohon Belas Ehsan Dan Pertimbangan Dari Kerajaan Agar DIAnugerahkan Juga Status Hakmilik Bebas Ke Atas Tanah-Tanah Kurnia Kepada Pegawai2 Kerajaan Samada Pesara Mahupun Yang Sedang Berkhidmat, Yang Seumur Hidup Mereka Telah Memberikan Sumpah Taat Setia Kepada Allah, DYMM Sultan Dan Negeri Johor, Dengan Bersyarat Ianya Tidak Boleh Di Pindah Milik Kepada Bangsa Asing.

Tan Sri Speaker

57) Terlajak Perahu Boleh Diundur. Terlajak Perkataan Dan Perbuatan Masih Boleh Dimaafkan, Insha'allah. Tetapi Bila Kita Sudah Terlajak Dalam Menganugerahkan Tanah Berstatus Hakmilik Bebas Kepada Orang Asing, Akan Terjual Lah Sebahagian Dari Jajahan Dan Takluk Negeri Johor Darul Takzim Yang Kita Kasihi Ini.

58) Apa Yang Kita Mahu Adalah Untuk Meluaskan Kuasa Kita, Dan Bukan Berkongsi Atau Kehilangan Kuasa Kepada Pihak2 Yang Lebih Berpengaruh Di Wilayah2 Tersebut Seperti Negeri China Dan Singapura Di Bumi Kita Sendiri. Barang Di Jauhkan Allah.

Kesimpulannya Tan Sri Speaker, Walaupun Demikian, Kempas Menyokong Dan Percaya Penuh Diatas Segala Perancangan YAB Menteri Besar Dan Kerajaan Untuk Menjadikan Negeri Johor Ini Sebuah Metropolis Dan Economic Powerhouse In South East Asia, Dengan Izin, Dengan Ketentuan Keselamatan, Darjat Dan Martabat Keraja'an Dan Rakyat Negeri Johor DIpelihara Bersama.

59) Akhir Qalam, Saya Mengucapkan Setinggi-Tinggi Terima Kasih Kepada Tan Sri Speaker Kerana Diberikan Kesempatan Ini.

60) Hanya Allah Swt Dan Rakyatlah Yang Telah Meletakkan Kita Semua Di Sini Untuk Menabur Jasa Dan Bakti Kepada Johor Darul Taqzim. Kempas Berdo’a Agar Amanah Dan Mandat Yang Diberikan Kepada Kita Di Dalam Dewan Yang Mulia Ini Akan Disempurnakan Dengan Ikhlas Dan Penuh Tanggungjawab Mewakili Rakyat DiSeluruh Bumi Johor.

61) Sekali Lagi Saya Melafazkan Dengan Penuh Taqzim, Ikhlas Dan Penuh Keyakinan Bahawa Kerajaan Yang Saya Wakili Ini, Adalah Sebenar-Benarnya Kerajaan Dari Rakyat, Oleh Rakyat, Demi Allah, Untuk Raja Dan Negara.

Kempas Mohon Menyokong.

Wabillahitaufiq Walhidayah Wasalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Sejak saya terpandang papan tanda ucapan YB Kempas sempena menyambut Salam Aidilfitri yg lepas yg telah di pasang di kawasan Taman Jaya, Skudai, sy dapat rasakan YB ni seorang wakil rakyat yang benar2 menghargai rakyat bawahan. Apabila membaca ucapan YB ni lagi la sy salute dgn YB. Tiada siapa mendengar keluhan rakyat cuma YB2 yg benar2 menyelami isi hati rakyat yg dpt bersuara seperti ini di sidang DUN. Kami ank2 Johor menyokong penuh kepimpinan YB Kempas. Kami sayang kan negeri kami Johor! Kami tidak akan biarkan ianya jatuh kepada pembangkang & Orang Asing.. Terima kasih YB..

Amisha berkata...


Saya telah berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan pinjaman Suzan yang meminjamkan uang tanpa membayar lebih dulu.

Nama saya Amisha, saya ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan orang-orang yang mencari pinjaman internet di Asia dan di seluruh dunia untuk berhati-hati, karena mereka menipu dan meminjamkan pinjaman palsu di internet.

Saya ingin membagikan kesaksian saya tentang bagaimana seorang teman membawa saya ke pemberi pinjaman asli, setelah itu saya scammed oleh beberapa kreditor di internet. Saya hampir kehilangan harapan sampai saya bertemu kreditur terpercaya ini bernama perusahaan Suzan investment. Perusahaan suzan meminjamkan pinjaman tanpa jaminan sebesar 600 juta rupiah (Rp600.000.000) dalam waktu kurang dari 48 jam tanpa tekanan.

Saya sangat terkejut dan senang menerima pinjaman saya. Saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi mereka melalui email: (Suzaninvestment@gmail.com) Anda tidak akan kecewa mendapatkan pinjaman jika memenuhi persyaratan.

Anda juga bisa menghubungi saya: (Ammisha1213@gmail.com) jika Anda memerlukan bantuan atau informasi lebih lanjut

Lady Marymomah berkata...

Nama saya Marymomah dari Malaysia, saya mahu menggunakan media ini untuk menasihati semua orang, saya menjadi mangsa penipuan di tangan pemberi pinjaman, saya menipu RM90.000 kerana saya memerlukan pinjaman RM250.000 untuk membayar perbelanjaan perubatan & hutang pembayaran Saya hampir mati, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi dan anak-anak saya berada di hospital untuk operasi.

Semua ini berlaku pada bulan Julai 2020, sehingga saya bertemu dengan seseorang Sarnia Devina dalam talian melalui e-mel: reddevina@gmail.com yang memberi keterangan mengenai pemberi pinjaman SYARIKAT PELABURAN PINJAMAN MRS PROMISE SOLEDAD jadi saya membuat pertanyaan dan dia memperkenalkan saya kepada ibu yang baik JANJI SOLEDAD yang akhirnya menolong saya mendapatkan faedah rendah RM250.000.00 pinjaman tanpa jaminan 2% di SYARIKAT PELABURAN PINJAMAN SOLEDAD

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih, Puan PROMISE SOLEDAD, semoga Allha terus memberkati anda, Puan PROMISE SOLEDAD atas kejujuran dan perbuatan baik anda.

Saya menasihati sesiapa yang memerlukan pinjaman segera harus segera menghubungi SYARIKAT PELABURAN PINJAMAN SOLEDAD

e-mel syarikat: promisesoledadloancompany@gmail.com
Anda boleh menghubungi saya juga ladymarymomah@gmail.com